Kun riippuvuus hallitsee elämää

Useimmilla on joku riippuvuussuhde: osa niistä on haitallisia tai huonoimmillaan jopa hengen vieviä, osa hyödyllisiä tai elintärkeitä, kuten riippuvuus ravinnosta ja hengittämisestä. Riippuvuus luokitellaan pahaksi tai sairaalloiseksi, kun ihmisellä on pakonomainen tarve toistaa jotain asiaa saadakseen mielihyvää. Sairaalloinen riippuvuus eli addiktio voi kehittyä mihin tahansa aineeseen tai toimintaan, josta ihminen saa mielihyvän tunteen.

Riippuvuudella on monta ilmenemismuotoa: Fyysinen riippuvuus syntyy, kun ihmisen elimistö tottuu riippuvuutta aiheuttavan aineen läsnäoloon. Psyykkisellä riippuvuudella tarkoitetaan sitä, kun toiminta tai tietyn aineen käyttö on opittua käyttäytymistä eli siitä on tullut tapa hakea pikatyydytystä tai pakokeinoa vaikeista asioista. Sosiaalinen riippuvuus on riippuvuutta ryhmään, jossa riippuvuutta aiheuttavaa toimintaa harjoitetaan.

Riippuvuutta aiheuttavan toiminnan tai aineen puute aiheuttaa mm. hermostuneisuutta, ahdistuneisuutta, masennusta, passiivisuutta ja aloitekyvyttömyyttä sekä fyysisiä oireita, kuten vapinaa, univaikeuksia, kuumeilua, hikoilua ja kipuja.

Kun huolestut itsesi tai läheisesi päihteiden käytöstä, pelaamisesta tai pakonomaisesta työnteosta, hae seurakunnasta rohkeasti apua.

Työ seurakunnassa on päihteiden käytön vähentämisen ja raittiin elämäntavan tukemista ja siihen pyrkimistä keskustelemalla yksityisten henkilöiden kanssa tai ryhmissä. Seurakunta järjestää yhteisiä illanviettoja, retkiä ja leiriä. Ruoka ja muu taloudellinen avustustoiminta on osa päihdetyötä.

Päihde- ja mielenterveyskuntoutujien kohtaamispaikka

Hartaudet Päiväkeskuksessa, Välikatu 2, torstaisin noin joka toinen viikko klo 10.30–11., pastori Laura Niska ja diakoniatyöntekijä Pia Heinonen vuorottelevat. Pia on omalla vuorollaan paikalla klo 9–12 henkilökohtaisia keskusteluja varten.

Miesten lauluryhmä kokoontuu Päiväkeskuksessa osallistujien kanssa sovitusti.

Selvästi parempi iltapäivä ti 20.2. ja ti 24.2. Urhatun rantasaunalla klo 14–16. Timo Uotila ja Pia Heinonen.

Luontoretki laavulle kesällä yhdessä suunnitellen ja toteuttaen. Ajankohta ja paikka selviää myöhemmin.

Leiripäivä ke 5.– to 6.9. Urhatun B-talossa ja rantasaunalla. Tiedustelut ja ilmoittautumiset Pialle: 050 566 8963 tai Nokian kaupungin ohjaajille: 050 395 8829. Hinnasta ja leirin ohjelmasta tietoa myöhemmin. Voit ilmoittautua mukaan myös vapaaehtoiseksi leiriavustajaksi.

Facebook ryhmä: A-paja. Parempi jaksaminen selvin päin. Klikkaa pyyntö ja tule mukaan.