Toiminta, ryhmät ja tapahtumat

Seurakunnan lukujärjestys on laaja. Toimintaa on eri ikäryhmille ja erilaisissa elämäntilanteissa oleville. Toimintavuosi koostuu syys- ja kevätkaudesta sekä kesän toiminnoista.

Tervetuloa kuulostelemaan ja tutustumaan toimintaan.

Syysesite.

Laulajaiset Maatialan pappilan puutarhassa

sunnuntaisin 18.6., 30.7. ja 20.8. klo 14–15.30

Pappilan kaunis ja tunnelmallinen piha kutsuu nauttimaan laulamisen riemusta, toisten seurasta ja kesäpäivistä (sateen sattuessa Pappilan upeissa sisätiloissa). Ota mukaan istuinalusta ja eväät. Lauletaan tuttuja lauluja ja opetellaan uusia, kesäisiä säveliä.

Hyvyyden voiman suojaan – Näytelmä Dietrich von Bonhoefferista

la 30.9. Seurakuntakeskuksessa klo 14. Näytelmän jälkeen kahvitarjoilu ja keskustelutilaisuus näytelmän herättämistä ajatuksista. Käsikirjoitus: Nina Linnovaara. Ohjaus: Antti Sevanto. Esitys: Nina Linnovaara ja Antti Sevanto. Näytelmän kesto noin tunti.

Toisen maailmansodan päättymisestä tuli huhtikuussa 2015 kuluneeksi 70 vuotta. Vain muutama päivä ennen sodan päättymistä saksalainen pastori Dietrich Bonhoeffer hirtettiin Flossenbürgin keskitysleirillä.

Bonhoeffer tunnetaan kristillisen kirkon marttyyrina ja kriitikkona. Kun natsit nousivat Saksassa valtaan vuonna 1933, Bonhoefferista tuli yksi vastarintaliikkeen avainhenkilöistä.

Kun Bonhoeffer auttoi neljäätoista juutalaista pakenemaan Sveitsiin, hänet vangittiin. Hän oli pienellä panoksellaan mukana myös Hitleriä vastaan suunnatussa salamurhayrityksessä.

Nina Linnovaaran näytelmä kertoo Bonhoefferin viimeisistä kuukausista vankeudessa. Näytelmä käynnistyy, kun Bonhoefferista kiinnostunut kirjailija saapuu vankilaan kirjoittamaan näytelmää ja etsimään vastauksia häntä vaivaaviin kysymyksiin. Olisiko kirjailija itse kyennyt vastustamaan natseja tai kuolemaan vakaumuksensa tähden?

Kirjailija saa seurata, miten Bonhoeffer kirjoittaa ystävilleen ja perheelleen, analysoi Saksassa vallitsevaa ti- lannetta, kirkon velvollisuuksia sekä yksilön vastuuta. Vankilassa syntyi myös kihlatulle kirjoitettu runo, joka tunnetaan virtenä 600: Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan.

Bonhoefferin ajatukset hämmästyttävät ajankohtaisuudellaan. Yhä tänäänkin etniset ristiriidat repivät maailmaa. Vielä ei ole tarpeeksi opittu menneisyyden kauhuista. Vielä tarvitaan evankeliumin sanomaa rakkaudesta, joka murtaa kansojen väliset muurit. Vielä tarvitaan ihmisiä, jotka kertovat tätä sanomaa.

“Tämä näytelmä on kertomus vapaudesta vankeuden keskellä ja Jumalan sanan valosta pimeyden keskellä. Se on tarina oikeudesta ja vääryydestä, valinnoista ja seurauksista. Se on tarina armosta sekä toivosta, joka taistelee eikä sammu.”

Näytelmä on osa seurakunnan reformaation merkkivuoden juhlintaa. Bonhoeffer uskalsi ja osasi tulkita kristinuskoa siinä ajassa, jossa hän eli, aivan kuten Lutherkin. Entä me? Tule pohtimaan mitä sanottavaa Bonhoefferilla olisi meidän ajallemme. Mukana keskustelemassa näytelmän jälkeen ovat käsikirjoittaja Nina Linnovaara, Nokian nuorisovaltuuston puheenjohtaja Matias Välimäki, Kirkkohallituksen teologisten asiain yksikön johtaja ja Bonhoeffer-asiantuntija Tomi Karttunen sekä luokanopettaja Hanna Rautanen.