Hartauskirjoitus

Keitä haudoissa makaa?

Piirretyssä kuvassa on kallioon hakattu suuri hautakammio. Hautakammion suulta on kivi vieritetty pois ja hauta on tyhjä. Tuon tyhjän hautakammion varjossa on monia pienempiä hautakiviä. Saatat jo arvata, että tyhjä hauta on Jeesuksen. Mutta keiden hautoja ovat ne muut? Ennen kuin paljastan sen, kerron, mitä Jeesus sanoo opetuslapsilleen Johanneksen evankeliumissa, sillä nämä asiat liittyvät toisiinsa.

Jeesus sanoo, että Hänen on mentävä Taivaaseen Isän luokse. Jeesus lupaa kuitenkin antaa ihmisille Puolustajan. Kun tuo Puolustaja, Totuuden Henki tulee, Hän ilmoittaa koko totuuden. Tuo Henki saa ihmisen ymmärtämään, mitä on synti, mitä on vanhurskaus ja mitä on tuomio. Totuuden Henki paljastaa Jeesukseen uskoville, että maailma on väärässä. Synti on siinä, ettemme usko Jeesukseen. Pelastuksemme on siinä, kun uskomme Jeesuksen kuolleen puolestamme ristillä ja heränneen kuolleista. Tuomio on siinä, että tämän maailman ruhtinas on jo tuomittu (Joh. 16: 5–15).

Nykyään on muodikasta ajatella, ettei yhtä totuutta ole olemassa. Saatamme ajatella, että ristiriidat erilaisten maailmankatsomusten välillä voidaan ohittaa sillä, että toteamme kaikkien olevan oikeassa. Jeesus kuitenkin uskoo yhteen ehdottomaan totuuteen kertoessaan Jumalan Sanan olevan totuus (Joh. 17: 17). En tiedä, oletko sinä milloinkaan pohtinut näitä kahta erilaista käsitystä totuudesta. Entä oletko miettinyt, kumman varaan elämäsi rakennat, ehdottoman totuuden vai suhteellisen totuuden?

Kenties valinnan tekemisessä auttaa, jos kerron mitä niissä kuvan muissa hautakivissä lukee. Niissä lukee monien kuuluisien ajattelijoiden ja uskontojen perustajien nimiä. Sieltä löytyy Buddhan ja Muhammedin nimi, Kungfutsen, Marxin, Freudin ja Darwinin nimi sekä monien muiden kuuluisuuksien nimet, jotka ovat esittäneet oman käsityksensä totuudesta. Yhteistä heille kaikille on se, että heidän totuutensa on eri, kuin Jeesuksen. Yhteistä heille on myös se, että he kaikki makaavat haudoissaan. Ainoastaan Jeesuksen hauta on tyhjä. Minulle ainakin Jeesuksen tyhjä hauta antaa syyn uskoa ehdottomaan totuuteen.

Kerrotaan, että ennen kuolemaansa Muhammed sanoi: En tiedä, mitä tulee tapahtumaan sinulle tai minulle. Buddhan kerrotaan sanoneen seuraajilleen: Etsikää totuutta. Kungfutse taas sanoi: Minä en ole tie.

Jeesus Kristus on sanonut: Minä olen Tie, Totuus ja Elämä.

Olet siunattu Jeesuksessa Kristuksessa.

Ari Mäkelä, seurakuntapastori

Seurakunnan blogi, klikkaa kuvaa ja lue.