Yhteisvastuukeräys kutsuu olemaan arkienkeli

Yhteisvastuukeräys on lähimmäisenrakkauden kansanliike. Se on evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys, joka auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehitysmaissa.

Vuosittain 60 % tuotosta menee Kirkon Ulkomaanavun välityksellä kehitysyhteistyöhön ja katastrofiapuun. 20 % käytetään vuosittain valittavaan kotimaan kohteeseen Suomessa ja loput 20 % kirkon ja seurakuntien tekemään avustustyöhön. Kotiseurakunta päättää paikallisella tasolla kuinka sen osuu kohdennetaan omalla paikkakunnalla.

Joka kevät Yhteisvastuun noin 40 000 vapaaehtoista arkienkeliä lähtevät liikenteeseen keräyslistojen ja -lippaiden kanssa. Keräykseen osallistuvat kaikki Suomen evankelis-luterilaiset seurakunnat.

Keräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti.

Yhteisvastuukeräyksen tapahtumia Nokialla 2020

• Su 2.2. Yhteisvastuukeräyksen avaus ja sukupolvien messu Nokian kirkossa klo 10.
  • Ke 5.2. toritapahtumassa Pirkkalaistorilla soppatykki ja vapaaehtoinen kolehti keräyslippaaseen klo 11–14.
  • Pe–la 7.–8.2. lipaskeräys kaupoilla klo 10–18.
  • Su 9.2. MukkelisMakkelis-talvitapahtuma perheille Urhatussa klo 13–16.
  • Pe 14.2. ystävänpäivän tapahtuma Kulmakivessä klo 10–14.
  • Pe 14.2. Sinkkujen illallinen Maatialan pappilassa klo 18–20.
  • Pe–la 6.–7.3. lipaskeräys kaupoilla klo 10–18.
  • Su 22.3. konsertti kahdella klavikordilla Siuron kirkossa klo 15.
  • Su 29.3. virsilaulutilaisuus – Timo 60 vuotta Nokian kirkossa klo 15.
  • Su 19.4. hengellisten laulujen lauluiltamat Tottijärven kirkossa klo 18.
  • Su 26.4. Ovi on auki kaikille!-majataloilta, vieraana Mikko Waismaa, Nokian kirkossa klo 18.
Yhteisvastuukerääjiä.

#SINÄRIITÄT2020 - Tukea vanhemmuuteen Suomessa ja maailman katastrofialueilla

2.2.2020 alkava vuoden 2020 Yhteisvastuukeräys tukee vanhemmuutta Suomessa ja maailman katastrofialueilla.

Kun vanhempi voi hyvin, lapsi voi hyvin. Tutkimusnäyttö osoittaa, että lapsen ja vanhemman välinen myönteinen suhde edistää lapsen kokonaiskehitystä.

Vanhemman yksinäisyys, stressi ja sosiaalisen tuen puute ovat riskitekijöitä lapsen myönteiselle kehitykselle. Tuen tarpeellisuudesta huolimatta monien vanhempien kokemus on, että he saavat liian vähän sosiaalista tukea ja huonosti apua vanhemmuuteen liittyviin haasteisiin. Toisaalta vanhempien stressiin liittyvät tutkimukset osoittavat, että sosiaalinen tuki auttaa vanhempia ja tukee koko perheen terveyttä erityisesti silloin, kun vanhemmilla on haasteita arjessa.

40 prosenttia nyt kerättävän Yhteisvastuun tuotosta jää Suomeen. Puolet kotimaan osuudesta käytetään vanhemmuutta tukeviin toimenpiteisiin seurakunnissa.

Toinen puolikas kotimaahan jäävästä tuotosta käytetään vanhemmuutta sekä lapsen ja vanhemman välistä suhdetta vahvistaviin, kynnyksettömiin tukitoimiin eri puolilla Suomea. Kumppaneina ovat Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Pelastakaa Lapset ry. Tukimuodot käynnistyvät vuoden 2021 alusta eteenpäin.

Yhteisvastuun tuotolla tuotettava tuki voi olla esimerkiksi vertaistukea vanhemmalle, perheen yhteinen harrastusmahdollisuus tai luotettavan aikuisen tuki kuormittuneille perheille. Erityisesti kaivataan lisää matalan kynnyksen apua vanhemmuuden arkeen. Monista arjen haasteista selviää, jos on toimivia verkostoja, ystävien ja läheisten tukea. Yhteisvastuuvaroilla halutaan luoda paikkoja, joissa lasten ja perheiden keskinäinen tuki vahvistuu.

60 prosenttia Yhteisvastuun tuotosta ohjataan kansainväliseen apuun Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahaston kautta. Ulkomailla vanhemmuuden ja perheiden monipuolinen tukeminen on elintärkeää esimerkiksi luonnonkatastrofeille alttiilla alueilla ja pakolaisleireillä, joissa vanhemmat joutuvat keskittymään selviytymiseen ja toimeentulon hankkimiseen.

Maailman katastrofialueilla Yhteisvastuukeräyksen 2020 tuotolla tuetaan erityisesti naisten ja äitien koulutusta ja toimeentulomahdollisuuksien kasvattamista.

2020 Yhteisvastuu juhlii 70 vuotta jatkunutta, vuonna 1950 alkanutta taivaltaan.

#YHTEISVASTUU
#SINÄRIITÄT2020
#MINÄKANNANYHTEISVASTUUTA

Keräyksen avajaisjumalanpalvelus Turun tuomiokirkosta Yle TV1:ssä klo 10.
Tasavallan presidentin keräyksen avauspuhe Yle TV1:ssä ja Radio Suomessa klo 12.