Kodin siunaaminen on kiitollisuutta kodista

Hyvä Jumala, kiitän kodista, omaisista, perheestämme. Sinulta on elämämme. Kaikki rakkaani ovat lahjaasi. Anna voimia oikein toimia. Silloin meillä jokaisella kotona on hyvä olla, eikä minua mikään pelota. (Virsi 471)

Kodin siunaaminen on vanha kristillinen tapa. Siunaushetkessä pyydetään hyvän ja kaikkivaltiaan Jumalan siunausta kodille ja sen asukkaille tai esimerkiksi uudelle elämäntilanteelle. Kodin siunaamisen kaava on varsin vapaamuotoinen, siinä yhdistyvät rukous, raamatunluku ja musiikki. Siunaamisen voi toimittaa pappi, seurakunnan työntekijä tai seurakuntalainen.

Toteuttamisen monia tapoja

Kodin siunaamisen voi viettää koska tahansa, uuteen kotiin muuttamisen jälkeen tai perhetilanteen jo vakiinnuttua. Toisinaan se liittyy tupaantulijaisten yhteyteen, kotona pidettäviin ristiäisiin, avioliittoon vihkimiseen tai muuhun kodin juhlaan. Yhteinen hetki kotona soveltuu monikulttuurisiin koteihin sekä yhdistämään eri kristillisten kirkkokuntien jäseniä.

Kodin siunaamisen tehtäviä voi jakaa osallistujien kesken. Jaettuja tehtäviä ovat muun muassa raamatunluku ja rukousten lukeminen, esirukous voidaan valmistaa yhdessä tärkeistä aiheista. Musiikin suhteen mahdollisuuksia on runsaasti, sen tulee soveltua tilaisuuden luonteeseen, mutta myös olla kodin asujien oloista. Virsistä perhe-, siunaus- ja kiitosaiheiset ovat hyviä valintoja.

Kodin siunaamista varten rakennetaan kotialttari. Pöydälle voidaan laittaa valkoinen liina, risti kertomaan siunauksen luonteesta, kynttilä tai kynttilöitä muistuttamaan rukouksesta ja kukkia sekä Raamattu, josta tekstejä luetaan. Kodin siunaaminen voidaan kirjata Raamatun perhelehdelle.