Hengellisiä kirjoituksia

Hartauskirjoitus

Seurakunnan työntekijät kirjoittavat vuorollaan joka viikko Hetki-hartauskirjoituksen maanantaisin julkaistavaan Nokian Uutisiin. Samat kirjoitukset julkaistaan yleensä torstaisin tällä sivulla.

Rukousta koko elämäksi

Tällä viikolla vietetään ekumeenista rukousviikkoa. Rukousviikkoon kuuluu  myös rukouspäivä. Rauhan, ihmisoikeuksien ja kansainvälisen vastuun rukouspäivää vietetään tulevana sunnuntaina. Näitä valtiovallan säätämiä rukouspäiviä on vuodessa kaksi. Jännää tässä rukouspäiväkäytännössä on se että tasavaltamme presidentti antaa rukouspäiviin liittyvän julistuksen. Presidentin allekirjoittamassa rukouspäiväjulistuksessa siteerataan Raamattua ja kehotetaan kansalaisia rukoilemaan. Rukouspäiväjulistus on yli 400-vuotiaana perinteenä yksi valtionpään vanhimpia virkatehtäviä. Tasavallan presidentti päättää virkakautensa alussa siitä, jatkaako hän tätä käytäntöä. Nykyinen presidenttimme on jatkanut tätä perinnettä. Näinollen hän on allekirjoittanut tämän vuoden rukouspäiväjulistuksen lokakuussa 2020.

Rukouspäiväjulistuksessa vilisee hienoja sanoja: osallisuus, rakkaus, rauha ja solidaarisuus. Solidaarisuudesta tulee mieleen Puola ja 1980-luku. Solidaarisuus tarkoittaa yhteisvastuullisuutta, yhteenkuuluvuuden tunnetta ja myötämielisyyttä kanssaihmisiä kohtaan. Osallisuus tarkoittaa, sitä että saa olla osana jotakin yhteisöä. Rauha ja rakkaus mitähän ne lienevätkään?

Rukouspäivän yksi Raamatun teksti antaa suuren lupauksen ihmiselle. Hesekielin kirjassa sanotaan näin:

Minä annan heille uuden sydämen ja heidän sisimpäänsä uuden hengen, minä otan heidän rinnastaan kivisydämen pois ja annan tilalle elävän sydämen. Niin he seuraavat minun säädöksiäni, he ottavat varteen minun käskyni ja elävät niiden mukaan. He ovat minun kansani, ja minä olen heidän Jumalansa.

Jokainen meistä joskus on törmännyt sellaiseen ihmiseen, jonka sydän vaikuttaa olevan kylmä kuin kivi, ihmiseen jolla vaikuttaisi olevan lämmintä vain käsi. Onneksi on myös heitä, joista huokuu sydämen rauha, hyvyys ja rakkaus. Jospa itse olisin jälkimmäistä sorttia!

Tässä asiassa on hyvä jäädä Jumalan hoitoon.  Kun jättäytyy Jumalan eteen, väistämättä muuttuu. Tai ainakin luulisi niin että muuttuu paremmaksi ihmiseksi. Rauha ja oikeudenmukaisuus lähtee kasvamaan, kun on rukoillen lähellä Jumalaa mahdollisimman paljon. Rukoillen rauha ja lempeys saavat kasvaa.

Sanna Erkanaho, pastori

Seurakunnan blogi, klikkaa kuvaa ja lue