Hengellisiä kirjoituksia

Hartauskirjoitus

Seurakunnan työntekijät kirjoittavat vuorollaan joka viikko Hetki-hartauskirjoituksen torstaisin (28.6. alkaen maanantaisin) julkaistavaan Nokian Uutisiin. Samat kirjoitukset julkaistaan yleensä torstaisin tällä sivulla.

Elämäntilanteita

Olen saanut toimia seurakuntapastorina Nokian seurakunnassa viime helmikuusta lähtien ja työrupeamani päättyy pian. Ehkä Sinäkin, rakas lukijani, olet elämäntilanteessa, jossa et tiedä, mitä elämässäsi tapahtuu tai minne suuntaat seuraavaksi.

Kuitenkin tärkeämpää kuin tulevaisuuden etukäteen tietäminen, lienee se, miten epävarmuustekijöihin suhtaudumme ja mihin turvaamme. Jos nimittäin aloitamme pohdinnan siitä, mikä on elämässämme varmaa, ainakin itse joudun toteamaan: ei mikään.

Tällainen elämäntilanne onkin mainio pysähtymisen paikka. On hyvä miettiä hetki, missä kohdassa elämääni tai valintojani olen juuri nyt. Erityisesti valintatilanteissa jokaisen on tärkeää erottaa totuus valheesta ja oikea väärästä. Muuten voi joutua harhapoluille. Samalla on tarpeellista muistaa, etten ole tilanteessani yksin. Epävarmuuden keskellä on hyvä olla luotettavaa seuraa. Joku, jolle kertoa huolensa ja jolta kysyä uutta suuntaa.

Viime sunnuntaina kirkoissa oli aiheena Totuus ja harha. Jumalan puoleen kääntyminen ja Hänen tahtonsa kyseleminen ohjaavat oikean tiedon äärelle ja sen avulla elämää sen eri päätöksissä oikeaan suuntaan. Yksin voi olla vaikeaa erottaa totuus harhasta ja tarpeellinen turhasta.

Evankeliumitekstissä, vuorisaarnansa päätössanoissa, Jeesus kehotti rakentamaan talo kallioperustalle, joka suojaa myrskytuulilta. Vaihtoehtona on valita perustaksi hiekka, jonka tulvavedet vievät mennessään ja talo sortuu. Tuo talo on siis ihmisen elämä, Luojalta saatu ainutlaatuinen ja arvokas lahja.

Onkin syytä harkita elämän eri tilanteissa sitäkin, miten olisi paras toimia, ettei elämäänsä hukkaisi erilaisten tuulten mukana. Jeesuksen mukaan riidat kannattaa sopia ajoissa, käskyjen merkityksiä on pohdittava syvällisemmin ja vahinkoja ennakoivasti, kaikkia Luojan luomia on rakastettava Jumalan antamalla viisaudella. Ja viisautta voi pyytää rukouksessa. On myös muistettava, ettei kukaan voi toivoa itselleen jotain sellaista hyvää, mitä ei kykene antamaan, tekemään tai edes sallimaan jollekulle toiselle.

Elämän eri tilanteissa Jeesus ohjaa turvautumaan Jumalan huolenpitoon. Se on luja ja kestävä kallioperusta.

Viime kädessä Taivaallinen Isämme huolehtii jokaiselle luomalleen – olipa kyseessä eläin tai ihminen – riittävästi ravintoa ja suojaa. Eläimistä poiketen, meidän ihmisten vain tulee kääntyä Jumalan puoleen eli uskottava Häneen ja Kristukseen. Se riittää.

Rakas lukijani, olitpa millaisessa tilanteessa tahansa omassa elämässäsi juuri tällä hetkellä, toivotan sinulle hyvää kesää, rohkeutta elämän valintoihin ja Jumalan huolenpitoa näillä sanoilla:

Herra olkoon kanssasi, kun lähdet,
ja siunatkoon, kun palaat.
Minne tiesi sinut johtaakaan,
aina kuljet Hänen läsnäolossaan.

Pirjo Parviainen, pastori

Seurakunnan blogi, klikkaa kuvaa ja lue