Hengellisiä kirjoituksia

Hartauskirjoitus

Seurakunnan työntekijät kirjoittavat vuorollaan joka viikko Hetki-hartauskirjoituksen Nokian Uutisiin. Sama kirjoitus julkaistaan tällä sivulla.

Yhteen tullaan

Olen kuulunut elämäni aikana monenlaisiin porukoihin.  Perhe, koululuokka, seurakuntanuoret, kuorokaverit, jalkapallojoukkueen huoltajien ryhmä, ystävät, äitien netti-ryhmä, työyhteisö ja naapurusto. Esimerkiksi näihin. Nämä kaikki ryhmät ovat olleet melko kiinteitä, pysyneet koossa pitempiä aikoja. Sitten on niitä ryhmiä, joihin voi kuulua vaikka ei fyysisesti oltaisi samassa paikassa. Viime viikkoina on  liikkeellä ollut euroviisu- ja jääkiekkofaneja. Oman porukkansa muodostaa BC Nokian kannattajat! Tätä kirjoittaessa ei vielä tiedä miten finaaleissa käy. Tsemppiä peleihin!

Olen ollut reilut kymmenen vuotta Nokian seurakunnan lasten pappi. Lasten kanssa olen oppinut paljon uutta. Yksi monista mukavista asioista on ollut kehollinen, liikuttava uskontunnustus.  Siinä uskontunnustuksessa simppelisti käydään läpi mitä  Isä, Poika ja Pyhä Henki ovat. Samalla tehdään viittomia käsillä. Kun puhutaan Jumalasta,  joka on Luoja, tehdään käsillä maapallo.  Pyhästä Hengestä sanotaan suunnilleen näin: Pyhä Henki (puhallus kämmeneltä eteenpäin) antaa meille voiman (pullistellaan hauista)  ja yhdistää meidät.  (tuodaan kädet sivuilta eteen ristiin). Jos kiinnostuit tästä, tämä uskontunnustus löytyy helposti googlettamalla sanoilla Liikuttava uskontunnustus.

Voima ja yhteen tuleminen, näitä molempia  tarvitaan. Ei varmaankaan mene viikkoa, ettei joku kerro olevansa uupunut tai ainakin edes vähän väsynyt tai kuormittunut.  Toisaalta yhteisöjä perään kuulutetaan,  niitä  tarvitaan ja yritetään luoda. Yhteisöllisyys nähdään lääkkeenä melko moneen vaivaan.

Kaksi ihmistä tarvitsee ystävystyäkseen kuulemma 50 tuntia yhteistä aikaa. Oikein syvään ystävyyteen ja yhteenkuuluvuuteen tarvitaan vielä enemmän aikaa. Todella syvään ystävyyteen tarvitaan 200 tuntia. Näin on laskettu. Ystävyys ja kuuluminen porukkaan luo luottamusta ja merkitystä elämään. Vahvat muistot liittävät yhteen. Merkityksellistä elämää voi varmasti elää myös yksin, mutta aika moni tarvitsee toisia ihmisiä.  Vaan mistä löytyisi aika, paikka ja voima luoda näitä merkityksellisiä kohtaamisia ja ihmisten joukkoja joihin olisi hyvä liittyä? Mikä toisi yhteen, että voisi edes aloittaa tuota 50 tunnin yhdessäoloa?

Kirkossa yhteyttä eletään ehtoollisessa ja yhteisissä rukouksissa ja lauluissa. On suloista lausua ja laulaa yhdessä ikiaikaisia sanoja. Siinä Pyhä Henki yhdistää meitä. Niihin ikiaikaisiin sanoihin sisältyy voima joka voi uudistaa ja tuoda yhteen.

Sanna Erkanaho, seurakuntapastori