Jumalanpalvelukset ja uskonelämä

Jumalanpalvelus ei ole kirkon toimintamuoto vaan seurakunnan tapa olla olemassa. Messu on jumalanpalvelus, jossa vietetään ehtoollista. Uskonelämän hoitoon kuuluu jumalanpalveluksissa käynti ja asioiden jakaminen toisten kanssa. Seurakunnan toiminnoissa tähän on hyvä mahdollisuus.

Etusivun tapahtumakalenterista ja tältä sivulta näet Nokian seurakunnan jumalanpalvelukset.

Yle TV 1 jumalanpalvelukset klo 10

• Su 9.10. Lotta Svärd 100 vuotta -juhlamessu Helsingin tuomiokirkossa. Rakkautta yli sukupolvien. Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio saarnaa. Liturgina Marja Heltelä. Candomini-kuoroa johtaa Viena Kangas. (Uusinta vuodelta 2021.)
  • Su 16.10. Papiston päivien jumalanpalvelus Lakeuden Ristissä. Lakeuden Ristin kamarikuoro, Solina-kuoro ja bändi avustavat. Kanttoreina Maria Väinölä ja Lea Salumäe. Saarna piispa Matti Salomäki. Liturgi Karoliina Virkamäki.
  • Su 23.10. Ruskamessu Ylihärmän kirkossa. Nuorten gospelbändi Juho Nuottimäen johdolla kutsuu laulamaan. Keskustelusaarna Tuukka Salo ja Oona-Mari Marsch. Liturgina Anssi Massinen. (Uusinta vuodelta 2020.)
  • Su 30.10. Jeesuksen lähettiläät. Kulttuurit kohtaavat Maailmojen messussa Hakunilan kirkolla Vantaalla. Monikulttuurisuus on voimavara.

Yle TV 1 Pisara

• La 8.10. PopPaavali: Musiikki tavoittaa pyhyyden useammin kuin pelkät sanat ja Paavalin kirkon sisäpihalla on jumalaisen hieno akustiikka. Kulttuurituottaja Milla Palovaara ja kirkkoherra Kari Kanala järjestävät festivaalin, johon on helppo tulla ja mukava olla (Ps. 96: 1).
  • La 15.10. Nooan arkki ja vedenpaisumus: Teatteriohjaaja Hanna Kirjavainen käyttää myyttejä työssään, niiden kautta pääsee ihmisten kollektiiviseen alitajuntaan. Mistä Nooan arkki ja vedenpaisumus meille kertovat? Mitä me voisimme oppia eläimiltä? (Matt. 6: 26–28).
  • La 22.10. Mistä kaikki alkoi? Taiteilija Osmo Rauhala sai tehtäväkseen maalata tuhopoltossa tuhoutuneen Tyrvään Pyhän Olavin kirkon luomiskertomusta ja paratiisia käsittelevät teokset. Miten aloittaa alusta? Mikä oli alku? Osmo on pohtinut paljon tieteen ja uskonnon käsityksiä maailmankaikkeuden synnystä ja hämmentyy niiden yhdenmukaisuudesta  (Moos. 1: 1–5).
  • La 29.10. Tuska vaihtuu toivoon: Musiikkipastori Marianne Salminen sai viisi vuotta sitten tietää kahden lapsensa sairastavan vakavaa perinnöllistä sairautta. Miten se vaikutti hänen suhteeseensa Jumalaan? Millaiset ajatukset Mariannella on tänään? (2. Kor. 1: 4).

Yle Radio 1 jumalanpalvelukset klo 11.25

• Su 9.10. Musiikkijumalanpalvelus Kellokosken kirkosta.  Musiikkijumalanpalveluksessa tartutaan kiinni tähän hetkeen ja tähän päivään. Kuulijat kutsutaan mukaan etsimään reittejä hälinästä hiljaisuuteen – tai sitten äänettömyydestä äänten ympäröimäksi. Jumalanpalveluksen musiikin, liturgian ja saarnan toteuttavat yhdessä muusikot Hanni Autere ja Pekka Nyman, kanttorit Anna Pulli-Huomo ja Teija Tuukkanen sekä pappi Hanna Vanonen
  • Su 16.10. Siionin virsien juhlasunnuntain jumalanpalvelus Haapajärven Kristuksen kirkastumisen kirkosta. Liturgina ja saarnaajana lääninrovasti Kari Tiirola.
  • Su 23.10. Jumalanpalvelus Taivalkosken kirkosta, Saarnaajana lääninrovasti Tuomo Törmänen.

Yle Radio 1 hartaudet

• Maanantaiaamuissa puhuu Haagan seurakuntapastori Marjut Mulari
  • 17.10. alkaen maanantaiaamuissa ja torstai-illoissa puhuu radiohartauskurssin osallistujia eri puolilta Suomea.
  • Maanantaiaamuna  24.10. Rauhan, ihmisoikeuksien ja kansainvälisen vastuun rukouspäivänä radiohartaudessa puhuu Espoon piispa Kaisamari Hintikka.
  • 4.10.  eläinten päivänä aamuhartaudessa puhuu ympäristöahdistusta tutkinut dosentti Panu Pihkala.
  • 18.10. ja 25.10. aamuhartaudessa puhuu Lapuan hiippakuntadekaani Terhi Kaira.
  • Keskiviikkoaamussa alkaa 5.10. professori emeritus Hannu Mustakallion omaelämäkerrallinen hartaussarja.
  • Keskiviikkoillan meditatiivisissa hartauksissa puhuu lokakuussa pastori Henri Järvinen
  • Lauantai-illan rukoushetkissä neljänä lokakuun lauantaina puhuu Oulun hiippakuntadekaani Juha Rauhala.