Jumalanpalvelukset ja uskonelämä

Jumalanpalvelus ei ole kirkon toimintamuoto vaan seurakunnan tapa olla olemassa. Messu on jumalanpalvelus, jossa vietetään ehtoollista. Uskonelämän hoitoon kuuluu jumalanpalveluksissa käynti ja asioiden jakaminen toisten kanssa. Seurakunnan toiminnoissa tähän on hyvä mahdollisuus.

Etusivun tapahtumakalenterista ja tältä sivulta näet Nokian seurakunnan jumalanpalvelukset.

Yle TV1 Jumalanpalvelukset

 • Su 5.3. klo 10 Rauhanrukous Ukrainan puolesta. Ekumeeninen ja uskontojen yhteinen rukoushetki Alppilan kirkossa. Puhe piispa Mari Leppänen, liturgi kirkkoherra Riikka Reina. (Uusinta vuodelta 2022.)
 • Su 12.3. klo 10 Epäilijän kirkko Tampereen Vanhassa kirkossa. Muusikko Samuli Putro ja pappi Olli Viljakainen keskustelevat elämän sanasta ja paastosta. Samuli Putro soittaa ja laulaa. Herkkä ja hauras ilta, jota ohjaa kysymys siitä, onko uskon vastakohta epäusko vai varmuus.
 • Su 19.3. klo 10 Messu Kuopion Männistön Pyhän Johanneksen kirkossa Jaetut eväät -jumalanpalveluspäiviltä. Liturgina rovastikuntapastori Salla Tyrväinen. Saarna kappalainen Heikki Hyvärinen. Musiikista vastaavat kanttori Heikki Mononen ja kanttori Tintti Tinkala sekä Männistön seurakunnan kirkkokuoro, lapsikuoro ja nuorten musiikkiryhmä. (Uusinta vuodelta 2022.)
 • Su 26.3. klo 10 Marian ilmestyspäivän messu Huopalahden kirkossa Helsingissä. Liturgi ja saarna Miira Muroma-Nikunen. Musiikista vastaa kanttori Olli Mönttinen, Haagan Psalmilaulajat ja huilisti Heikki Sivonen. (Uusinta vuodelta 2021.)
 • Su 2.4. klo 10 Studiokirkon palmusunnuntain sanajumalanpalvelus. Musiikissa ja rukouksissa kaikuvat kelttiläiset sävyt. Jyväskyläläisistä muusikoista koostuva Iloiset irkkuveikot -bändi esiintyy. Saarna pastori Heidi Watia. (Uusinta vuodelta 2020.) 

Yle TV1 Pisara

 • 4.3. Portaat kotiin. Lähihoitaja ja matkaopas Marianne Roos huostaanotettiin alle nelivuotiaana. Hän joutui äkkiä hakemaan tärkeimmät tavaransa ja lähtemään kohti tuntematonta. Marianne kuitenkin kokee, että hänelle kävi hyvin: hän sai paljon rakkautta ja kaksi perhettä. Adoptioäidiltä hän sai perinnöksi myös kaikkein kestävimmän aarteen. Jes. 43:4.
 • 11.3. Hyvä ei lopu jakamalla. Miika Auvinen uupui työskennellessään finanssialalla. Burnoutin seurauksena hän alkoi miettiä, mihin haluaa käyttää aikansa. Auvinen päätyi lopulta aivan erilaiseen työhön, auttamaan kristittyjä, joiden uskonnonvapaustilanne on heikko. Gal. 6:9–10.
 • 18.3. Rakkaus on kaikkialla. Kenialais-suomalaiselle kätilö, laulaja Sarah Onditille Jumala on kaikki kaikessa. Uskosta kumpuavat rakkaus ja halu auttaa muita. Sarah Onditi on perustanut avustusjärjestön, joka auttaa mm. kenialaisia lapsia ja nuoria. Kolmekymppisenä hän uskaltautui myös toteuttamaan haaveensa laulamisesta. 1. Kor. 13:4–7.

Yle Radio1 Radiohartaudet

 • Maanantaiaamuissa jatkaa Verkoston johtava pastori Riikka Hartikainen Helsingistä ja sairaalapastori Raimo Lähteenmaa Seinäjoelta.
 • Keskiviikkoaamuissa kuullaan opetusneuvos Marja Liisa Toiviaisen omaelämänkerrallista hartaussarjaa. Keskiviikkoillan rukoushetkissä puhuu Oulunkylän seurakunnan kappalainen Kaisa Heininen
 • Torstaiaamuissa ajankohtaisiin aiheisiin pureutuvat sotilaspastori Paavo Ranta Helsingistä ja artikkelitoimittaja Jussi Rytkönen Tuusulasta. 
 • Perjantaiaamuissa tulevan sunnuntain teemoihin johdattelevat diakoni Antti Kulmala Tampereelta ja kanttori Sanna Ågren Peräseinäjoelta. Perjantai-illan musiikkihartauksissa maaliskuussa puhuvat opetusneuvos Kalevi Virtanen Helsingistä ja uskontodialogin asiantuntija Pekka.Y. Hiltunen Helsingistä.
 • Lauantai-illan rukoushetkiin johdattelevat pappi ja kirkkotila-asiantuntija Mika KT Pajunen ja seurakuntapastori Päivi Repo Tampereelta.
 • Hiljaisella viikolla aamuhartauksissa Kuopion piispa Jari Jolkkonen, Oulun piispa Jukka Keskitalo, Helsingin piispa Teemu Laajasalo ja Tampereen piispa Matti Repo. Lauantai-illan rukoushetkessä puhuu arkkipiispa Tapio Luoma.

Yle Radio1 Jumalanpalvelukset

 • 5.3. Kun usko vaihtuu rukoukseksi. Piispantarkastuksen messussa saarnaa Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo ja liturgina toimii kirkkoherra Kari Kanala. Lauluyhtye: Ilona Kondra, sopraano, Jenni Laurila, altto, Ruut Kiiski, altto, Timo Kiiskinen, tenori, William Häggblom, basso.
 • 12.3. Meditatiivinen messu Viikin kirkosta. Liturgina ja saarnaajana jumalanpalveluselämän kouluttaja Henri Järvinen. Muusikot: Hale Heikkilä ja Tiia-Maria Saari

Horisontti

5.3. klo 15 Jokin hiertää – pettääkö kirkko nuoremmat sukupolvet koettaessaan ohjata hengellisenä auktoriteettina vapautta kaipaavia yksilöitä, ja ottaessaan yhteiskunnallisessa keskustelussa helposti sivustaseuraajan rooliin? Mitä Y- ja Z-sukupolvien edustajat voisivat todella kirkolta toivoa? Keskustelemassa ovat Millenniaalien kirkko -teoksen toimittaja, yliopistonlehtori Suvi-Maria Saarelainen ja post-millenniaaleihin erikoistunut teologi, projektitutkija Marjukka Laiho.