Kaste on lahja

Kaste on lahja, joka kanta halki elämän. Kaste liittää kastettavan seurakunnan jäseneksi ja samalla osalliseksi Jumalan rakkaudesta. Kaste toimitetaan kolmiyhteisen Jumalan nimeen. Seurakunnan jäseneksi tullaan kasteen kautta. Kasteen voi saada missä iässä vaan, myös nuorena ja aikuisena.

Kasteen järjestäminen

Kun vanhemmat haluavat, että lapsi kastetaan, otetaan yhteyttä kirkkoherranvirastoon. Yleensä lapsi kastetaan noin kahden kuukauden kuluessa syntymästä. Ainakin toisen vanhemmista tulee kuulua luterilaiseen kirkkoon. Kirkkoherranvirastosta selviää kuka papeista tulee kastamaan lapsen ja sovitaan milloin ja missä kastejuhla on. Ennen ristiäisiä vanhemmat ja kastepappi tapaavat ja käydään keskustelu, jossa sovitaan käytännön järjestelyistä ja jutellaan kasteen merkityksestä.

Lapsen syntymän jälkeen kirkkoherranvirastosta lähetetään vanhemmille postissa lomake, jolla lapsi ilmoitetaan väestörekisteriin. Lomake saapuu yleensä noin kaksi viikkoa lapsen syntymän jälkeen. Lomakkeeseen on kirjattuna lapsen henkilötunnus sekä lapsen ja vanhempien perustiedot, jotka on kirjattu sairaalassa. Lisäksi siihen merkitään lapsen nimi sekä kummien nimet, henkilötunnukset ja kotiseurakunnat.

Aikuinen kastettava ottaa yhteyttä kirkkoherranvirastoon.

Kastepaikka

Suomalainen tapa on pitää lapsen ristiäiset kotona: vietetään perhejuhlaa ja iloitaan suvun uudesta jäsenestä. Ristiäiset voidaan järjestää myös kirkossa tai seurakunnan tiloissa. Kaste voidaan toimittaa messun yhteydessä koko seurakunnan läsnä ollessa.

Seurakunnan toimistotalosta, Valkamankatu 2 A, voi lainata maksutta kastemekkoa.