Uutislistaukseen

Ensimmäisestä adventista alkaa Kauneimpien Joululaulujen juhlavuosi

Kauneimmat Joululaulut_Facebook_tapahtumabanneri_960x502px.jpg

50. kertaa laulettava Kauneimmat Joululaulut on Suomen suurin musiikkitapahtuma, johon osallistuu noin 55 prosenttia suomalaisista. Juhlavuoden kunniaksi julkaistiin uusi saamenkielinen lauluvihko ja uusi joululaulu suomeksi ja saameksi. Tapahtuman suojelija on tasavallan presidentti Sauli Niinistö

Hoosianna-hymniä lauletaan kirkoissa kautta Suomen ensimmäisenä adventtina eli 27.11. Siitä alkaa myös Kauneimpien Joululaulujen aika, joka jatkuu aina loppiaiseen saakka. Tänä vuonna Kauneimpia Joululauluja lauletaan 50. kerran. 

Suomen Lähetysseuran ja evankelis-luterilaisten seurakuntien järjestämä Kauneimmat Joululaulut on Suomen suurin musiikkitapahtuma. Laulutilaisuuksiin kertoo osallistuvansa yli puolet suomalaisista (55 %), ilmenee Kirkon teettämästä Gallup Ecclesiastica -tutkimuksestaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Suomen Lähetysseura on toimittanut ja painattanut tapahtumaa varten 830 000 suomenkielistä ja 50 000 ruotsinkielistä lauluvihkoa. Ne lähetetään ilmaiseksi käyttöön seurakuntiin, jotka järjestävät yhteislaulutilaisuudet. Lauluvihkossa on myös juhlavuotta varten tehty Esa Niemisen ja Niklas Rosströmin säveltämä sekä Sinikka Svärdin sanoittama Kauneimmat joululaulut soiLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Tänä vuonna jokainen voi käydä Kauneimpien Joululaulujen verkkosivuilla äänestämässä omaa suosikkiaan ja vaikuttaa siihen, mitkä laulut tulevat ensi vuoden vihkoon. 

Kauneimpia joululauluja lauletaan kolmella saamen kielellä

Juhlavuoden kunniaksi julkaistiin marraskuussa uusi saamenkielinen Kauneimmat Joululaulut -vihko, jossa lauluja on kolmella eri saamen kielellä: koltansaamen, inarinsaamen ja pohjoissaamen kielillä.

Vihkossa on mukana Anna Näkkäläjärvi-Länsmanin säveltämä ja Inger-Mari Aikion sanoittama uusi joululaulu pohjoissaamen kielellä. 

“Toivon, että laulu tulee tutuksi ja rakkaaksi meille saamelaisille. Mielestäni laulussa on paljoa toivoa, jota me kaikki tarvitsemme pimeimpänä aikana”, Inger-Mari Aikio sanoo.

Saamen kielillä lauletaan joululauluja Saamenmaan lisäksi Helsingissä, Turussa, Oulussa ja Tampereella.

Laula yhdessä ja tee hyvää!

Kauneimmat Joululaulut -tapahtuman suojelija on tasavallan presidentti Sauli Niinistö. 

”Monelle suomalaiselle yksi keskeisimmistä jouluperinteistä on heittäytyminen kauneimpien joululaulujen maailmaan. Keräännymme vuosittain joulun alla tuhansiin tilaisuuksiin ympäri Suomen laulamaan ja kuuntelemaan yhdessä kultaisia klassikoita”, toteaa tasavallan presidentti kampanjalle antamassaan tervehdyksessä

”Elämme vaikeita aikoja, jolloin auttamiselle ja välittämiselle on kasvava tarve. Muistamme tänä vuonna lapsia ympäri maailman.” 

Kauneimmat Joululaulut -tapahtuma sai alkunsa vuonna 1973, kun kanttorit yhdessä Suomen Lähetysseuran kanssa halusivat kehittää hiljaiseen kolmanteen adventtisunnuntaihin tapahtuman, jossa kerättäisiin varoja lähetystyölle. 

Heti ensimmäisenä vuotenaan Kauneimmat Joululaulut -yhteislaulutilaisuuksia järjestettiin lähes 150 seurakunnassa, ja vastaanotto oli innostunut. Nykyisin yhteislaulut kaikuvat tuhansissa tilaisuuksissa kirkoissa, kauppakeskuksissa, ravintoloissa ja monissa muissa paikoissa ulkomaita myöten. 

Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuksissa kerätään kolehti lasten auttamiseksi kehittyvissä maissa Suomen Lähetysseuran kautta. Viime vuonna Lähetysseuran työ auttoi yli 140 000 lasta eri puolilla maailmaa.  

Kauneimpien Joululaulujen tapahtumia

Nokian seurakunnan tapahtumat löytyvät verkkosivulta. Nokian seurakunta myös toteuttaa Facebook-sivullaan Kauneimmat Joululaulut -joulukalenterin, jossa erilaiset kokoonpanot laulavat kaikki Kauneimmat Joululaulut -vihkon laulut ajalla 1.–28.12. päivä ja laulu kerrallaan.

  • Juhlavuosi huipentuu Yle TV1:ssä joulupäivänä 25.12. klo 19–20.30 ja uusintana tapaninpäivänä 26.12. kello 15.20–16.50 lähetettävään konserttiin, joka on taltioitu Temppeliaukion kirkossa Helsingissä. Sen kapellimestarina toimii Esa NieminenLinkki avautuu uudessa välilehdessä, ja siinä esiintyvät lauluyhtye Rajaton, Suvi Teräsniska, Jore Marjaranta, Laura Voutilainen, Diandra, Robin, Ida Elina, Inka ja Jukka Kuoppamäki. Konsertin juontaa Jussi-Pekka Rantanen.
  • Radio Deillä on kaksi teemapäivää Kauneimpien Joululaulujen juhlavuoden kunniaksi. Kauneimpien Joululaulujen historiasta ja tuloksista puhutaan torstaina 8.12. klo 8–10. Joululaulujen toivekonsertti pidetään Radio Deissä keskiviikkona 14.12. klo 16–18, jolloin vieraina ovat kirjailija, runoilija ja sanoittaja Anna-Mari Kaskinen sekä seurakuntayhteyksien ja varainhankinnan johtaja Karoliina Nivari.
  • Tekojen tiistaina 29.11. klo 16–18 Kauneimpia Joululauluja lauletaan karaokenaLinkki avautuu uudessa välilehdessä Musiikkimuseo Famessa Helsingissä Pepe Willbergin seurassa. Laulamaan pääsee lahjoittamalla kaksi euroa.
  • Kolmantena adventtina 11.12. klo 12 ja 14 järjestetään Kauneimmat Joululaulut -elämys Triplan kauppakeskuksen Kulttuuriaukiolla Pasilassa Helsingissä. Mukana Petri Laaksonen, Sylvia-kvartetti ja Xaris Finland -tanssiryhmä.
  • Keskiviikkona 21.12. klo 18–19.15 Kauneimpia Joululauluja pääsee laulamaan Espoon Kulttuurikeskukseen Tapiola Sinfoniettan ja Ylioppilaskunnan Laulajien kanssa.
  • Sadoista perinteisistä Kauneimmat Joululaulut -yhteislaulutilaisuuksista saa tietoa luterilaisten seurakuntien tapahtumakalentereista ja osoitteesta kauneimmatjoululaulut.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä

25.11.2022 12.00