Uutislistaukseen

Kirkko kutsuu puhumaan vapaudesta Porin SuomiAreenassa

SuomiAreena – Porin kaupungintalo piha.

SuomiAreena – Porin kaupungintalo piha

Suomen evankelis-luterilainen kirkko on uskonnonvapauden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kutsunut Porin SuomiAreenaan monipuolisen joukon asiantuntijavieraita keskustelemaan vapaudesta ja sen eri ulottuvuuksista. SuomiAreena-viikon aikana haetaan vastauksia kysymykseen, mitkä vapaudet vaativat erityistä huomiota, tekoja ja puolestapuhujia juuri nyt ja tulevina vuosina.

Kirkon omassa paneelikeskustelussa perjantaina 30.6. kysytään, mitkä vapaudet tarvitsevat puolustajaa vuonna 2023. Panelisteina ovat kriisivalmiusjärjestön puheenjohtaja Ujuni Ahmed, ulkoministeri Pekka Haavisto sekä Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen. Keskustelua johdattelee toimittaja Laura Friman.

Kirkko näkyy ja kuuluu torilla, piispojen iltahetkissä ja paneelikeskusteluissa

Vapautta käsitellään myös piispojen iltahetkissä Keski-Porin kirkossa. Tiistaina piispa Mari Leppäsen vieraana on kaupunginjohtaja Lauri Inna ja keskustelun aiheena Vapaus elää omaa elämäänsä.

Kielen vapautta käsitellään keskiviikon iltahetkessä, kun Espoon piispa Kaisamari Hintikka saa vieraakseen kirjallisuus- ja taidekriitikko, toimittaja sekä opettaja Aleksis Salusjärven.  Salusjärvi palkittiin tänä vuonna sananvapauspalkinnolla monipuolisesta työstään lukutaidon ja lukemisen edistämisessä. Torstaina Kuopion piispa Jari Jolkkonen pohtii Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltolan kanssa, saako vapauden puolesta sotia.

Kirkko on mukana myös jo seitsemättä kertaa järjestettävässä Erilainen Mingle -kohtaamistapahtumassa, jossa kuullaan myös työelämän ulkopuolella olevien kokemuksia työttömyydestä, työkyvyttömyydestä ja häpeästä. Tapahtuman suojelijana toimii Tarja Halonen. Keskustelun juontaa näyttelijä, koomikko Joonas Nordman. Piispa Mari Leppänen lausuu tilaisuuden päätössanat.

Vapaus edellyttää turvallisuuden kokemusta

Monille tutussa ja rakkaassa Vexi Salmen sanoittamassa laulussa lauletaan mielen vapaudesta. Pelkästään muutaman viime vuoden aikana ihmisten perusturvallisuus ja ”mielen vapaus” ovat järkkyneet tavalla, jota kukaan ei osannut ennakoida. Ilmastokriisi ja sen lisäämät sään ääri-ilmiöt ja luontokato, pandemian, sodan ja energiapulan kiihdyttämä taloudellinen ahdinko ja epävarmuus tulevasta uhkaavat yhtä lailla kansakuntien kuin yksilönkin vapautta.

Kirkkohallituksen nuorisotyöstä vastaava asiantuntija ja kirkon SuomiAreena-projektipäällikkö Stiven Naatus muistuttaa, että päättäjien ja vaikuttajien tehtävä on varmistaa turvallinen ja vapaa yhteiskunta myös tuleville sukupolville:

”Yhteiskunta ja sen tulevaisuus on yhteinen tehtävä ja siksi myös kirkko haluaa osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun. Toivomme, että vapaassa yhteiskunnassa kuuluvat monenlaiset äänet, myös heikoimpien. Vapautta ei voi olla ilman kokemusta siitä, että on turvassa. Meidän yhteiskunnassamme toimivien instituutioiden, myös kirkon, tehtävä on rakentaa turvaa, toivoa ja luottamusta siihen, että me voimme yhteiskuntana paitsi selviytyä vaikeista ajoista, myös kukoistaa ja olla onnellisia. Näitä asioita haluamme pitää esillä myös SuomiAreenassa.”

Kirkon SuomiAreena-aikataulu 27.–30.6.2023

Porin seurakuntayhtymän väki päivystää tiistaista perjantaihin kansalaistorilla ja Kirkkoveneellä.

Kirkon teltalla voi käydä juttelemassa ja vaihtamassa ajatuksia joka päivä. Keskiviikosta perjantaihin piispoja voi tavata torikaffeilla klo 10.00–11.00 ja piispojen iltahetkissä Keski-Porin kirkossa klo 19.00.

Tiistai 27.6.

Klo 11.30–13.30 Erilainen Mingle. Häpeästä toivoon - irti ulkopuolisuuden tunteesta!
Tule päivittämään ihmiskäsitystäsi, kohtaamaan erilaisia ja erilaisista taustoista tulevia ihmisiä ja muuttamaan käsityksiä siitä, mitä on olla työelämän ulkopuolella. 
Tarkkaan ohjelmaan ja oheistapahtumiin voit tutustua Tatsin verkkosivuillaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.
Tapahtuman suojelijana toimii presidentti Tarja Halonen ja loppusanat lausuu Espoon piispa Mari Leppänen. Juontaa Joonas Nordman. Paikka: Keski-Porin kirkko.

Klo 16.00–16.45 Miksi 13-vuotias haluaa tappaa? Nuorisorikollisuuden ja nuorten väkivallan asiantuntijat etsivät ratkaisuja siihen, millaisin keinoin kouluväkivallalle ja nuorten väkivallalle saadaan stoppi. Miten väkivallan juurisyihin voidaan puuttua? Yhteisvastuukeräyksen ja Aseman lapset ry:n paneelikeskustelu. Paikka: Porin kaupungintalon pihan lava.

Klo 19.00 Piispan iltahetkessä teemana Vapaus elää elämäänsä. Piispa Leppäsen vieraana Porin kaupunginjohtaja Lauri Inna. Paikka: Keski-Porin kirkko.

Keskiviikko 28.6.

Klo 10.00–11.00 Torikaffeilla Espoon piispa Kaisamari Hintikka.
Klo 19.00 Piispan iltahetkessä aiheena Kielen vapaus. Piispa Hintikan vieraana ”lukutaidon lapiomies” Aleksis Salusjärvi, Keski-Porin kirkko.

Klo 20.30 Iltaporinat piispojen kanssa. Piispat porisemassa virsien lomassa kirkon ajankohtaisista asioista. Paikka: Museo Cafe, Hallituskatu 11.

Torstai 29.6.

Klo 10.00–11.00 Torikaffeilla piispa Jari Jolkkonen.
Klo 19.00 Piispan iltahetkessä aiheena Laaja-alainen turvallisuus – saako vapauden puolesta sotia? Piispa Jari Jolkkosen vieraana Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola. Paikka: Keski-Porin kirkko.

Perjantai 30.6.

Klo 10.00–11.00 Torikaffeilla piispa Mari Leppänen.

Klo 13.00 Kirkon paneelikeskustelu. Mitkä vapaudet tarvitsevat puolustajaansa vuonna 2023?

Uskonnonvapauslain voimaantulosta Suomessa tulee vuonna 2023 kuluneeksi 100 vuotta. Laki oli aikanaan hyvin edistyksellinen ja loi pohjaa moniarvoiselle yhteiskunnalle. Mitkä vapaudet tarvitsevat puolustajaa vuonna 2023? Mikä nyt olisi edistyksellistä sekä edistäisi yhteiskunnan vakautta ja hyvää yhteistä elämää? Keskustelemassa kriisivalmiusjärjestön puheenjohtaja Ujuni Ahmed, ulkoministeri Pekka Haavisto sekä piispa Mari Leppänen. Keskustelun juontaa toimittaja Laura Friman. Paikka: Raatihuoneenpuiston lava.

Kirkon SuomiAreena-ohjelma päivittyy Porin seurakuntayhtymän verkkosivuille.Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Seuraa Kirkko Porissa ja Kirkko Suomessa insta-kanavia sekä kirkon Twitter-tiliä @kirkko_evl. 

Uskonnonvapaus 100 vuotta -verkostossa juhlavuoden tapahtumia ovat Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lisäksi mukana rakentamassa Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus ry, Suomen Ekumeeninen Neuvosto, USKOT-foorumi ry ja eduskunnan uskonnon- ja omantunnonvapausryhmä.

Katso Uskonnonvapaus 100 vuotta -sivusto

Tutustu kirkon hallitusohjelmatavoitteisiin: Jokapäiväistä turvaa, toivoa ja luottamusta.Linkki avautuu uudessa välilehdessä

30.5.2023 14.58