Uutislistaukseen

​​​​​​​Uusi kirkolliskokous kokoontuu 13.–17.5. Turussa

Turun tuomiokirkko keväällä.

Turun tuomiokirkko keväällä. Kuva Timo Jakonen.

Uusi helmikuussa valittu kirkolliskokous kokoontuu toimikautensa ensimmäiseen istuntoon Linnasmäen opistolla (Lustokatu 7, Turku) 13.─17.5.2024. Täysistunnot striimataan ja ne jäävät verkkoon tallenteina, joihin lisätään tekstitys. 

Kirkolliskokouksen avajaismessu on Turun tuomiokirkossa maanantaina 13.5. klo 10.00. Messua voi seurata striimin välityksellä. Messussa saarnaa piispa Teemu Laajasalo. Arkkipiispa Tapio Luoma avaa kirkolliskokouksen maanantaina kello 12.30.

Kirkolliskokous järjestäytyy kokousviikon aluksi. Puheenjohtajana toimii arkkipiispa Tapio Luoma. Kirkolliskokous valitsee keskuudestaan kaksi varapuheenjohtajaa sekä jakaa valiokuntapaikat. Sen jälkeen kirkolliskokous ryhtyy käsittelemään päiväjärjestyksessä olevia asioita.

Kirkolliskokouksen käsittelyyn esitysluonnos kahdesta rinnakkaisesta avioliittomallista

Kirkolliskokouksen käsittelyyn tulee piispainkokouksen kirkkojärjestyksen muutosesitys, joka koskee kirkon avioliittokäsitystä. Esityksessä ehdotetaan, että kirkkojärjestykseen lisättäisiin säännös rinnakkaisista avioliittokäsityksistä. Toisessa avioliitto ymmärretään miehen ja naisen välisenä ja toisessa avioliitto ymmärretään kahden henkilön välisenä. Käsitykset ovat teologisesti eri tavoin perusteltuja. Kirkolliskokous aloittaa lähetekeskustelun asiasta alustavan aikataulun mukaan keskiviikkoaamuna. 

Käsittelyyn tulee myös piispainkokouksen esitys Kirkollisten toimitusten kirjan uudistamistyön käynnistämisestä. 

Asialistalla ovat Kirkon keskusrahaston ja Kirkon eläkerahaston toimintakertomukset ja tilinpäätökset vuodelta 2023 sekä vuoden 2024 Kirkon keskusrahaston talousarvion ensimmäinen muutos.

Käsittelyyn tulee Helsingin hiippakuntavaltuuston esitys, jossa ehdotetaan seurakuntavaaleissa siirtymistä sähköiseen äänioikeutettujen luetteloon ja sähköiseen äänestämiseen. Esitys pohjautuu Kallion seurakunnan seurakuntaneuvoston ja Helsingin seurakuntayhtymän yhteisen kirkkoneuvoston aloitteisiin. Kirkolliskokous valitsee myös jäseniä kirkkohallituksen täysistuntoon hiippakuntien ehdotusten perusteella.

Kirkolliskokouksen kanslia toimittaa kaksikielisen uutiskirjeen kirkolliskokouksen työskentelystä. Ennen kirkolliskokousviikkoa uutiskirjeessä kerrotaan käsiteltäväksi tulevista asioista ja kirkolliskokousviikon jälkeen informoidaan tehdyistä päätöksistä. Tilaa uutiskirje sähköpostiisi.

Seuraa kirkolliskokousta verkossa

Kirkolliskokouksen alustava työsuunnitelma ja taulukko käsiteltävistä asioista löytyvät kirkolliskokouksen verkkosivuilta. Myös päiväjärjestykset, eli luettelot täysistunnoissa käsiteltävistä asioista ja niihin liittyvistä asiakirjoista julkaistaan samoilla sivuilla, kun ne ovat valmistuneet. Täältä löytyvät myös linkit striimauksiin sekä Domus-palveluun, jossa kirkolliskokouksen asiakirjat ovat.  

Kirkolliskokousedustajat hiippakunnittain löytyvät evl.fi/plus-sivuilta. Kirkolliskokousedustajat löytyvät myös ehdokasgalleriasta (edustajasta on esittely, jos hän on tehnyt esittelyn vaalien yhteydessä, galleria on auki vuoden 2024 loppuun).

Viestipalvelu X:ssä kokousuutisia voi seurata tunnisteella #kirkolliskokous ja #kyrkomötet. Kirkon viestinnän päivityksiä voi seurata myös kirkon Instagram-tililtä (kirkko_suomessa).

10.5.2024 09.18