Uutislistaukseen

Kirkot reagoivat Ukrainan hätään

Kirkkoliitot kutsuvat yhteiseen rauhanrukoukseen Ukrainan puolesta tuhkakeskiviikkona 2. maaliskuuta

Euroopan kirkkojen konferenssi, Luterilainen maailmanliitto, Reformoitujen kirkkojen maailmanliitto, Metodistien maailmanneuvosto ja Mennoniittien maailmankonferenssi tuomitsevat yhdessä jyrkästi 24.2.2022 alkaneen Venäjän armeijan hyökkäyksen ja tunkeutumisen Ukrainaan. Ne vaativat konfliktin välitöntä päättämistä ja joukkojen poisvetämistä takaisin Venäjälle rauhan palauttamiseksi.

Kirkkoliitot järjestävät yhteisen rauhanrukouksen ukrainalaisten puolesta tuhkakeskiviikkona 2.3.2022 kello 18 Suomen aikaa. Rukoushetki kokoaa yhteen kristittyjä Ukrainasta ja kaikkialta maailmasta.

Kirkkoliittojen pääsihteerit uskovat yhteisten ponnistelujen vaikuttavuuteen

”Kirkkojen Euroopassa ja kaikkialla maailmassa on nyt aika muodostaa vahva solidaarisuuden liittoutuma kaikkien Ukrainassa käytävän sodan vaikutuksia pelkäävien ihmisten kanssa. Nyt on aika kokoontua rukoilemaan kaikkien niiden edestä, joilla on valta tehdä ihmishenkiä pelastavia ja rauhan mahdollistavia päätöksiä”, EKK:n pääsihteeri Jørgen Skov Sørensen sanoo.

”Jeesus on kutsunut meidät toivon lähettiläiksi, jotka rakentavat rauhaa. Siksi me kristillisinä kirkkoina vaadimme välitöntä konfliktin purkamista ukrainalaisten ihmishenkien, ihmisoikeuksien ja ihmisarvon suojelemiseksi”, LMN:n pääsihteeri Anne Burghardt vetoaa.

”Raamattu ohjaa meitä kääntymään pois pahasta ja tekemään hyvää, etsimään rauhaa ja pyrkimään siihen. Pidämme tällaista perusteetonta hyökkäystä pahuutena ja teemme kaikkemme vastustaaksemme sitä – samalla kun valmistaudumme auttamaan sen uhreja”, Reformoitujen kirkkojen maailmanliiton kollegiaalisen pääsihteeristön lausunnossa todetaan.

”Huolimatta siitä, mitä Ukrainassa nyt tapahtuu, uskon edelleen kansainvälisen yhteisön vaikutusmahdollisuuksiin, kun työskentelemme yhdessä alueen rauhan puolesta”, Metodistien maailmanneuvoston pääsihteeri Ivan Abrahams rohkaisee.

Rukouskutsussaan liitot painottavat, että sotilaallinen hyökkäys uhkaa ukrainalaisten henkeä sekä rauhaa kaikkialla Euroopassa ja sen ulkopuolella. "Kriisi on kiireellinen ja vaatii maailmanlaajuisen kristillisen yhteisön huomiota ja solidaarisuutta."

Myös paavi Franciscus on roomalaiskatolisen kirkon osalta nimennyt tuhkakeskiviikon 2.3. rukouksen ja paaston päiväksi Ukrainan puolesta.

Piispat vetoavat rauhan puolesta ja Ukrainan auttamiseksi

Paastovetoomus Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispoilta

Olemme järkyttyneitä Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Sydämemme särkyy nähdessämme ihmisten joutuvan sodan jalkoihin. Sadat tuhannet ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa ja pakenemaan sotaa. Heidän joukossaan on paljon naisia, lapsia ja vanhuksia.  

Paastonaika kutsuu rauhan ja oikeudenmukaisuuden tekoihin. Venäjän hyökkäys on rikos kansainvälistä oikeutta ja synti Jumalaa vastaan. Kristinuskon ydinsanoma kärsivästä Kristuksesta on sanoma sovituksesta, sovinnosta ja rauhasta. Kristus itse kutsuu rauhantekijöitä Jumalan lapsiksi. Vetoamme kaikkiin, jotka kantavat vastuun Venäjän sotatoimien käynnistämisestä ja mahdollistamisesta. Tehkää kaikkenne hyökkäyksen pysäyttämiseksi. Vetoamme Venäjän ortodoksiseen kirkkoon ja muihin Venäjän uskonnollisiin yhteisöihin, että ne toimisivat sodan pysäyttämiseksi ja rauhan puolesta.   

Paastonaika kutsuu kääntämään katseemme pois itsestä lähimmäisen hätään. Pyydämme auttamaan sodasta kärsiviä ukrainalaisia osallistumalla keräyksiin Kirkon Ulkomaanavun, Suomen Lähetysseuran tai muiden avustusjärjestöjen kautta.   

Sotaa pakenevat lähimmäisemme voivat pian olla maassamme etsimässä turvaa. Silloin olemme valmiina auttamaan heitä ja ottamaan heidät vastaan.  

Keskuudessamme eläviä venäläisiä ei pidä syyttää sodasta. Vihaa ei saa kohdistaa heihin, vaan heitä on kohdeltava lähimmäisinä. 

Paastonaika kutsuu syvemmälle hengelliseen elämään. Pyydämme edelleen seurakuntia ja kaikkia kristittyjä ja hyvän tahdon ihmisiä rukoukseen rauhan puolesta, Ukrainan kansan puolesta, väkivallan ja pelon keskellä elävien puolesta sekä niiden puolesta, joiden käsissä ovat rauhan avaimet.   

Herra, armahda meitä.  

Paastonajan alkaessa 2022  
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat   

Tapio Luoma, arkkipiispa  
Matti Repo, Tampereen piispa  
Seppo Häkkinen, Mikkelin piispa  
Jari Jolkkonen, Kuopion piispa  
Teemu Laajasalo, Helsingin piispa  
Jukka Keskitalo, Oulun piispa  
Kaisamari Hintikka, Espoon piispa  
Bo-Göran Åstrand, Porvoon piispa  
Mari Leppänen, Turun arkkihiippakunnan piispa  
Matti Salomäki, Lapuan piispa  

Laskiaissunnuntaita seuraavana keskiviikkona vietetään tuhkakeskiviikkoa, josta alkava paastonaika kestää pääsiäissunnuntaihin. Paastonaika kestää 40 päivää.

Arkkipiispa Luoman kirjeet patriarkka Kirillille ja piispa Pavlo Shvartsille

Arkkipiispa Tapio Luoma on tiistaina 1.3. lähettänyt kirjeen Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirillille. Patriarkka on Venäjän ortodoksisen kirkon johtaja. Kirjeessään arkkipiispa Luoma toteaa, että Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on seurattu syvästi järkyttyneenä Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Hän vetoaa patriarkkaan ja rohkaisee tätä tekemään kaiken voitavansa sodan lopettamiseksi ja oikeudenmukaisen rauhan aikaansaamiseksi.

Aiemmin maanantai-iltana 28.2. arkkipiispa Luoma lähetti kirjeen Ukrainaan, paikallisen evankelis-luterilaisen kirkon piispa Pavlo Shvartsille. Kirjeessään arkkipiispa puhuu ukrainalaisten hämmästyttävästä rohkeudesta ja siitä, kuinka Kirkon Ulkomaanapu ja Suomen lähetysseura keräävät parhaillaan lahjoituksia Ukrainan auttamiseksi. Lisäksi hän kertoo Suomen evankelis-luterilaisen kirkon valmistelevan apulähetystä ukrainalaiselle sisarkirkolleen Luterilaisen maailmanliiton kautta.

Lähetysseuralta 50 000 euroa Ukrainan hätään

Lähetysseura on myöntänyt 50 000 euroa katastrofirahastostaan Luterilaiselle maailmanliitolle sotaa pakenevien ukrainalaisten tueksi Ukrainassa ja lähimaissa.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on voimistanut maassa jo käynnissä ollutta humanitaarista kriisiä. Ennen hyökkäystä maassa arvioitiin olevan lähes kolme miljoonaa ihmistä humanitaarisen avun tarpeessa. YK ja muut kansainvälisen yhteisön toimijat ovat varoitelleet massiivisesta humanitaarisesta kriisistä Ukrainassa ja pakolaiskriisistä myös lähialueen maissa.

Luterilainen maailmanliitto on käynnistänyt vetoomuksen tuen saamiseksi ukrainalaisille, jotka pakenevat kodeistaan ja etsivät suojaa ja elämän perusehtoja. Luterilaisen maailmanliiton ja sen Ukrainassa ja lähimaissa toimivat jäsenkirkot tarjoavat suojaa, hätäapua sekä peruslääkinnällistä apua, psykososiaalista tukea ja sielunhoitoa.

”Traaginen tilanne tulee lisäämään Euroopan pakolaisvirtoja. Luterilaiselle maailmanliitolle ja sen paikallisille jäsenkirkoille tämä tarkoittaa valtavia haasteita. LML on Lähetysseuran keskeinen kumppani kansainvälisessä työssä. Siksi haluamme nyt antaa tukea, kun se ja sen jäsenkirkot kohtaavat haasteita lähiympäristössään”, toteaa Lähetysseuran toiminnanjohtaja Rolf Steffansson.

Avun vievät perille Luterilaisen maailmanliiton jäsenkirkot ja niiden diakoniaorganisaatiot Ukrainassa, Puolassa, Slovakiassa, Romaniassa ja Unkarissa. Luterilaisen maailmanliiton Maailmanpalvelu vastaa avun koordinaatiosta.

2022-03-02 11:02:06.0